perjantai 17. joulukuuta 2010

Tie vie Stratfordiin?



THFC:n johdossa hinku uuden stadionin rakentamiseen nykyisen paikalle on hiipumaan päin. Aluksi huhuina pyörineet suunnitelmat anoa pelioikeutta tulevalla olympiastadionilla Startfordissa Itä-Lontoossa kisojen jälkeen ovat muuttuneet totiseksi todeksi. Ja sen jälkeenkin kun pelioikeutta olympiastadionilla alettiin anoa, sitä sanottiin ensin varasuunnitelmaksi. Nyt jatkaminen nykyisillä kulmilla Tottenhamissa taitaa olla varasuunnitelma.

Monen fanin sydäntä raastaa, jos Tottenham Hotspur FC lähtee Tottenhamista. Matka ei ole maantieteellisesti pitkä - alle 10 km - mutta henkisesti se on valtava. Muuton vastustajien mielestä seura menettää ratkaisevan osan perinteistään ja muuttuu toiseksi.
Muuton kannattajien mielestä hyödyt painavat vaakakupissa enemmän kuin perinteiden ja identiteetin "katoaminen", kun kotipesä ei enää olekaan N17:n värikkäiden ja kapeiden katujen uumenissa, jonne vierasfanit tulevat etenkin iltaotteluihin epämiellyttävä tunne selkäpiissä (ja jonne totta puhuen kotifanienkin on usein hermoja raastavan vaikeakulkuista ja hidasta päästä eteläisemmästä Lontoosta). Tottenhamin ei tarvitse rakentaa stadionia ja liikenneyhteydet ovat valmiiksi loistavat. Siinä kaksi merkittävää syytä. Yhdessä nämä syyt ovat THFC:n johtoportaalle sama kuin loistava jälleenmyyntiarvo seuralle. Sillä siitä on lopulta kysymys: Tottenham on sen verran iso tekijä isossa bisneksessä nimeltä jalkapallo, että tuotteen arvoa mitataan jatkuvasti. Pelaaminen - ja pärjääminen! - Mestarien liigassa on jo nähty. Sille tulee luutavasti jatkoa tulevaina kausina. Enää tarvitaan salonkikelpoinen stadion, johon kutsuvieraat voivat jäädä siemailemaan viiniä Itä-Lontoon ylle avautuvien stadionin lasiseinien sisään korkealuokkaiseen stadionrakennukseen.

Siellä se kohoaa. Tuleva Spursin kotikenttä (???) East Cross Routelta nähtynä.


Tottenhamin kanssa olympiastadionin pelioikeudesta kilpailee West Ham, joka on tiettävästi jo neuvotellut yhteistyökumppanit valmiiksi. Merkittävä ero hakemuksissa koskee stadionin sisäpuolta. West Ham on lupautunut säilyttämään juoksuradat kentän ympärillä. Jokainen tietää mikä vaikutus tällä on jalkapallo-ottelun tunnelmaan. Tottenham haluaa viedä - onneksi, sentään - katsomot mahdollisimman lähelle kenttää, juoksuratojen kustannuksella. Korvaukseksi THFC sitoutuisi Crystal Palacessa olevan yleisurheiluareenan kehittämiseen. On vaikea kuvitella, että englantilainen yleisurheiluväki hyväksyisi ehdotuksen. Toisaalta West Hamin paikka Valioliigassa ei ole saletissa. Voidaanko olympiastadion antaa seuralle, joka saattaa jo ensi kaudella pelata toiseksi korkeimmalla sarjaportaalla? Tässä mielessä päättäjien ajatuksissa Tottenham lienee parempi - taloudellisesti vakaampi - vaihtoehto, mutta ovatko Tottenhamin vaatimukset katsomon muuttamisesta liikaa? Jää nähtäväksi. Henkilökohtaisena mielipiteenä on pakko todeta, että jotain varmasti kuolee, jos Tottenham ei enää pelaa Tottenhamissa. Tällä hetkellä näkisin mieluiten THFC:n kehittävän Tottenhamin aluetta ja rakentavan uuden stadionin sinne. Toisaalta, jos tähän ei saada riittävästi puntia tueksi, on ymmärrettävää että seurajohto tähyää jonnekin jossa koko infarstruktuuri on valmiina.

Telegraphin artikkeli juoksuratakysymyksestä


We Are N17 -kampanjan kotisivu

We are N 17 Facebookissa

Itä-Lontoon profiili tulee nousemaan valtavasti olympialaisten myötä.

Ei kommentteja: