perjantai 24. helmikuuta 2012

"Liigaa johtava Tottenham Hotspur matkusti Plymouthiin...

...ja voitti kotijoukkueen peräti 5-1 selviten Jalkapalloliiton cupin 16 parhaan joukkoon", uutisoi Helsingin Sanomat reilut 50 vuotta sitten, 29. tammikuuta 1962.

Yhteenveto cupin 4. kierroksen tapahtumista kaudella 1961-62 julkaistiin Hesarin HS 50 vuotta sitten -palstalla reilut kolme viikkoa sitten, 29.1.2012.


(mahtaako tuo otsikko olla vuodelta 2012, kun tuolloin jo pitkään Englannin kentillä loistaneen Sir Stanley Matthewsin nimi on kirjoitettu väärin...)


Neljännesvälierissä Tottenham voitti West Bromwichin vieraissa 4-2 ja puolivälierissä Aston Villan White Hart Lanella 2-0.  (3. kierroksella Tottenham oli voittanut Birminghamin, joten peräti kolme birminghamilaisjoukkuetta lähti lauluun Tottenhamin toimesta tuon kauden cupissa.)

Viisikymmentä vuotta sitten Tottenham oli aivan käsittämättömässä nosteessa. Joukkue oli edellisenä keväänä voittanut tuplamestaruuden ensimmäisenä englantilaisjoukkueena 1900-luvulla.
Kesken kauden 1961-62 Tottenham oli tehnyt todellisen megaluokan kaappauksen, kun Jimmy Greaves siirtyi AC Milanista Spursiin 99 999 punnan siirtosummalla. Debyyttiottelussaan edustusjoukkueessa Blackpoolia vastaan Greaves teki hattutempun Spursin voittaessa 5-2, ja jatkoa seurasi: Greaves on edelleen Tottenhamin liigamaalintekijöiden ykkönen 220 liigaosumalla. (Kuuntele Greavesin radiohaastattelu)

Keväällä 1962 Spurs puolusti siis Englannin tuplaa ja kilpaili myös eurokentillä, jossa yksikään englantilaisseura ei vielä ollut onnistunut pokaalia voittamaan.
Kun Tottenham valmistautui FA Cupin välierään Manchester Unitedia vastaan, sillä oli paljon muutakin mietittävää. Spurs oli edennyt Euroopan Cupissa välieriin, joissa se sai vastaansa Benfican. Välierien avausosa 21.3. Lissabonissa oli päättynyt Benfican 3-1-voittoon.

FA Cupin välierä pelattiin Sheffieldissä Hillsborough'n stadionilla 31. maaliskuuta. Tottenham voitti 3-1, ja maaleista vastasivat Greaves, Cliff Jones ja Terry Medwin. Unitedin maalin teki David Herd. Tottenhamin historiikissa välierävoittoa kuvaillaan suhteellisen vaivattomaksi, ja ylipäätään koko FA Cupia tuolla kaudella tavanomaista vähemmän huomiota saaneeksi. Ennen kauden alkua putoajakandidaatiksi veikkailtu Ipswich taisteli sensaatiomaisesti I divisioonan voitosta eli liigamestaruudesta ja Tottenham taisteli Euroopan herruudesta, ja nämä seikat yhdessä vaikuttivat siihen, että cupia seurattiin normaalia laimeammalla mielenkiinnolla.

Euroopan Cupissa Tottenham voitti toisen välierän 2-1, mutta tulos merkitsi Benfican etenemistä finaaliin yhteismaalein 4-3. (Tuossa videossa näkyy Jimmy Greavesin paitsiona hylätty maali. Myös välierien avausosassa Lissabonissa Greavesin tekemä maali oli hylätty paitsiona, vaikka hän oli ennen maalintekoa kiertänyt edessään (!) olleen Benfica-pakin. Myös Bobby Smithin tekemä maali Lissabonissa oli hylätty).
Eräässä Tottenhamin historiikissa Daily Expressin toimittaja David Miller kuvaili Spurs-Benfica-ottelua 20 vuotta sen jälkeen näin: "The most electrifying ninety minutes of European football I have seen on an English ground."


Kuten tuosta EC-välierän videosta käy ilmi, Tottenham sentään voitti FA Cupin tuona hulluna keväänä 1962. Loppuottelussa meni nurin Burnley maalein 3-1. Ja niin kuin loppuotteluissa usein on tapana, Wembleyllä 100 000 katsojan edessä ei pelattu mitenkään hienosti, vaan pikemminkin tarkasti. (Tosin Tottenhamin historiikin mukaan peli oli paljon parempaa kuin edellisen kevään finaali Leicesteriä vastaan.) Nyt jo kuopattu fanzine My Eyes Have Seen The Glory kuvaili vuoden 1962 finaalia  näin : This match was dubbed "The Chessboard Final" because of the precise nature in which both teams went about their tasks.  Patience and skill were the name of the game, rather than speed and passion, but the game did prove to be intriguing as Spurs sought to take the FA Cup for the second season running.

Jimmy Greaves teki finaalin avausmaalin jo 3. minuutilla. Jimmy Robson teki Bunrleylle tasoituksen viisi minuuttia tauon jälkeen, mutta vain minuutti tästä ja Tottenham johti taas, kiitos Bobby Smithin. Loppunumerot iski pilkulta Danny Blancflower 80. minuutilla.

Burnley ei muuten ollut tuolloin mikään huono porukka. Itse asiassa kausi 1961-62 on kenties Burnelyn seurahistorian komein, eikä joukkue ei jäänyt lainkaan kauas siitä, mitä Tottenham oli tehnyt vuotta aiemmin. Tuplamestaruus oli melkein hyppysissä - mutta vain melkein. Burnley taisteli kauden viimeiselle kierroksella asti liigamestaruudesta, jonka vei lopulta Ipswich 56 pisteellä. Burnely oli toinen 53 pisteellä ja Tottenham kolmas 52 pisteellä.

Benfica oli Euroopan Cupin hallitseva mestari keväällä 1962 ja uusi mestaruutensa lyömällä finaalissa kilpailun jo tuolloin viidesti voittaneen Real Madridin maalein 5-3.

Ja vaikka Benfica oli kitkerästi ja täpärästi parempi Euroopan Cupissa ja liigassakin mestaruuus jäi parin voiton päähän, oli toisella peräkkäisellä ja THFC:n seurahistorian neljännellä cup-mestaruudella kauaskantoiset vaikutukset: Tottenham pääsi kaudeksi 1962-63 Cup-voittajien Cupiin, jonka finaalissa se voitti Atletico Madridin Rotterdamissa niin tyylikkäästi kuin vain Tottenham voi: maalein 5-1. (videot: 1. jakso ja 2. jakso). Samalla Tottenhamista tuli ensimmäinen brittijoukkue, joka voitti pokaalin eurokentillä.

Nyt, 50 vuotta tuosta Plymouth-ottelusta ja hullusta keväästä 1962, Tottenham on ennen FA Cupin puolivälierä vedonlyöjien suosikki kilpailun voittajaksi - vaikkei ole edes varmistanut paikkaansa puolivälierissä! Paddy Powerin kertoimet tällä hetkellä ovat:

Tottenham 3,5
Liverpool 3,6
Chelsea 5,0
Everton 7,5
Sunderland 9,0
Stoke 21,0
Bolton 29,0
Birmingham 41,0
Leicester 51,0

Tottenham pelaa neljännesvälierien uusinnassa Stevenagea vastaan keskiviikkona 7. maaliskuuta White Hart Lanella. Ottelu tulee suorana lähetyksenä Nelonen Pro 2:lta. Lähetys alkaa klo 21.25. FA Cupin puolivälierät pelataan maaliskuun kolmantena viikonloppuna. Stevenagen kerroin FA Cupin mestariksi on muuten 401,0!

Ennen Stevenagea on edessä kaksi liigaottelua, joista etenkin jälkimmäinen, Spurs v Man United sunnuntaina 4. maaliskuuta, näyttää pitkälti suuntaa sille, mistä sijasta Tottenham loppukaudella taistelee. Tottenham ei ole hallitseva tuplamestari eikä pelaa Mestarien liigassa, mutta kevät 2012 näyttää tällä hetkellä kuumottavimmalta pitkiin aikoihin. Ei ihan sama tilanne kuin 50 vuotta sitten, mutta jotain vähän sinne päin...

 Tässä vielä fiilispala, joka ehkä auttaa latautumaan sunnuntaihin:



Ei kommentteja: